7 feb
Acomiadament d'un treballador en situació d'incapacitat temporal
Acomiadament d'un treballador en situació d'incapacitat temporal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJ) ha impugnat la sentència que declarava nul per discriminatori l'acomiadament d'un treballador que es trobava en situació d'incapacitat temporal i, en el seu lloc, ha decretat la improcedència del cessament. Concretament el dictat pel Jutjat del Social nº 33 de Barcelona el 23 de desembre de 2016 que, en aplicació de la jurisprudència europea, considerava que una baixa de durada incerta podia equiparar amb una discapacitat duradora.

Resolució europea

Incapacidad Abogados Barcelona

La resolució europea, dictada pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) l'1 de desembre de 2016, havia dictaminat que l'acomiadament havia de qualificar com nul quan resultés discriminatori per raó d'una discapacitat duradora. Per apreciar aquesta durabilitat de la situació de baixa s'ha de valorar que, en la data del fet presumptament discriminatori –l’acomiadament-, la incapacitat no presenti una perspectiva definida de finalització a curt termini i, a més, que es pogués perllongar de forma significativa.

En canvi la sentència del 12 de juny, el TSJ considera que "no es pot qualificar duradora doncs, entre l'accident de treball i l'acomiadament, tot just havia passat un mes i 23 dies i, a més, va ser donat d'alta mèdica sense seqüeles el 20 de juliol de 2015", explica el ponent de la sentència, que aprecia que el fet que l'empleat sol·licités la incapacitat permanent" no és suficient per considerar que les limitacions funcionals [...] puguin qualificar-se duradores.

Quina és la situació del demandant?

Per tot això, raona el TSJ, la situació del demandant no pot qualificar-se d'incapacitat duradora, ni pot aplicar-se-la tutela de la Directiva 2000/78 sobre igualtat en l'ocupació, ni pot declarar-se que l'empresa va cometre amb l'acomiadament un acte de discriminació per raó de discapacitat.

CONCLUSIÓ DE CATALÀ REINÓN ADVOCATS BARCELONA

La conclusió és que el Tribunal no rebutja que resulti discriminatori el cessament d'un treballador en situació d'incapacitat duradora, però sí exigeix que s'acrediti una major perdurabilitat de la malaltia o la patologia que origina la baixa laboral.

Advocat laboralista a Barcelona

Si vostè es troba davant aquesta situació d'acomiadament o similar no dubti en contactar amb un dels nostres advocats laboralistes a Barcelona i Sabadell que estaran encantats d'ajudar-lo en tot moment.

whatsapp